top of page

MAKASLAR

  • Makas yayların sağladığı konfor iyi bir seviyede değildir. Bu nedenle büyük ticari araçlarda kullanımları tercih edilmektedir.

  • Makas yaylarda yapraklar sabit durumdadır. İdeal pozisyonda aksı içerisine aldıkları için bağlantı parçalarına gereksinim bulunmaz. Fakat çok fazla yer kaplarlar.

  • Makas yaylar ağır hizmet kullanımı için çok dayanıklı bir yapı sergilemektedir ancak yapımı oldukça güçtür.

  • Makas iç sürtünmelerinin meydana gelmesi sebebiyle yol yüzeyinden gelen küçük titreşimleri emmeleri oldukça güçtür.

  • Makas yaylar kalkış ve duruş esnasındaki sarsıntıları oldukça kolay emer.

  • Yaprakların sürtünmelerinin söz konusu olması sebebiyle düzenli olarak bakım gerekliliği söz konusudur.

Makasların Özellikleri Nelerdir?

Makas yaylar (Susta veya Yaprak), yol koşulları nedeniyle ani olarak şasi ve aktarma organlarına gelen yüklerin oluşturduğu enerjiyi üzerinde depolayıp, daha sonra açığa çıkararak sürüş konforu ve emniyeti sağlayan süspansiyon elemanlarıdır.

Makas Nedir ?

Parabolik Yaprak Yay

Parabolik yaprak yayların profili parabolik bir şekle sahiptir. Kalınlığı doğrusal bir şekilde değil , uçlara doğru parabolik bir şekilde incelir. Kalın olan orta kısımdan, daha ince olan uçlara doğru sivrilen parabolik bir yapı oluşturur.

Bu dağılım sayesinde yaprak yay üzerinde, herhangi bir baskı altında tüm yapıda sabit bir gerilim dağılımı sağlanır. Tasarıma bağlı olarak bir veya iki farklı sertlik derecesinde üretilebilirler.

Konvansiyonel Yaprak Yay

Konvansiyonel yaprak yaylar, genellikle sabit kesitli bir çok sayıda yaprak yay katından oluşurlar. Teknik olarak üretim aşamaları daha kolaydır ve yüksek dayanımları ve onarım kolaylıkları nedeniyle süspansiyon sistemi uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Bu yaprak yayları da bir veya daha fazla sertlik ile tasarlamak mümkündür.

Z Tipi Yaprak Yay

Z-Tipi yaprak yaylar, ağırlıklı olarak ağır ticari araçlarda kullanılırlar. Hava körükleri ile birlikte geri yaylanmayı sağlayan bu yaprak yayların ayrıca, süspansiyon sistemi içerisinde kılavuzları korumak ve pnömatik yatağa destek sağlamak gibi işlevleri vardır. Araçta bulunan körüklerin çalışma sırasında oluşan esnekliği dengelemek amacıyla şasi konumunun yere olan mesafesini geometrik hareketlerle sabitleyecek şekilde çalışırlar.

bottom of page